23 januari: de Internationale Dag van het Handschrift

Op 23 januari is het de Internationale Dag van het Handschrift en staan we stil bij hoe belangrijk het manuscript nog dagelijks is. Ondanks dat we tegenwoordig steeds vaker schrijven via een toetsenbord op onze telefoons of computers, is handgeschreven tekst (nog steeds!) van niet te onderschatten waarde. Deze dag is bedoeld ter herinnering aan de geboortedatum van John Hancock: hij was de eerste persoon die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende.

Hersengymnastiek
WhatsApp-berichten, mailtjes en zelfs boodschappenlijstjes: bijna alles wordt tegenwoordig getypt. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, en stiekem komt die backspacetoets vaak ook goed van pas. Toch blijft het onmisbaar om ouderwets met pen en papier te schrijven. Tijdens het schrijven worden namelijk de verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd. Echte hersengymnastiek dus! Door met de hand te schrijven, dwingen we onszelf om goed na te denken over wat we schrijven; onze hersenen maken snel een plan van aanpak wanneer we aan een tekst beginnen. Wanneer je een gesproken tekst opschrijft, filter je onbewust de belangrijke woorden eruit. Ook helpt het opschrijven in eigen woorden je om beter samen te vatten en te parafraseren.

Schrijven is beter onthouden
Met een handgeschreven tekst activeer je dus meerdere onderdelen van het brein. Het effect hiervan is dat je de informatie beter onthoudt. Wanneer je een nieuwe taal onder de knie wilt krijgen, is schrijven dus essentieel. Zeker bij het leren van een nieuwe taal, waarbij het nog spannend kan zijn om deze spreken, is het waardevol om woorden of kleine zinnetjes op te schrijven en ze een aantal keer te lezen. Schrijven is de ideale manier om te oefenen met werkwoordconstructies en je woordenschat te vergroten. Hierdoor onthoud je nieuwe woorden beter, waardoor je deze later makkelijker kunt gebruiken tijdens het spreken van de taal.

Het loont dus om te blijven schrijven! Wil je een nieuwe taal te leren of jouw kennis van een bepaalde taal opfrissen? Neem dan vooral een kijkje bij onze taalcursussen. Pen en papier krijg je van ons!