Stedentrip Glasgow: wat mag je absoluut niet missen?

Schotland is misschien niet meteen het eerste land waar je aan denkt voor een stedentripje; altijd regen, Schotten die allemaal in een kilt lopen, waar alleen maar haggis wordt gegeten en op iedere hoek van de straat een doedelzak klinkt. Toch zijn deze stereotyperingen alles behalve waar – nou oké, afgezien van de regen misschien. Schotland is een prachtig land om te bezoeken waar van alles te beleven is! Neem nou het veelzijdige Glasgow, waar Flow Languages in mei wat cultuur mag gaan snuiven. We vertellen je hier alvast welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen.

Ondanks dat het niet de officiële hoofdstad is – dat is natuurlijk Edinburgh – mag Glasgow (in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu) zich met ruim 620.000 inwoners de grootste stad van Schotland en de op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk noemen. In Glasgow is gedurende de 20e eeuw veel geïnvesteerd in cultuur en architectuur en is daardoor zelfs in 1990 als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Absoluut de moeite waard dus! Hieronder volgt een lijst met de mooiste culturele hoogstandjes die deze bruisende stad te bieden heeft.

Kathedraal van Glasgow

Volgens de overlevering is deze middeleeuwse kathedraal gebouwd op het graf van St. Kentigern, de beschermheilige van Glasgow. Deze gotische kathedraal markeert hiermee dan ook de geboorteplaats van Glasgow. Het is tevens de enige kathedraal op het Schotse vasteland die de protestantse reformatie van 1560 heeft overleefd. Dit historische gebouw beschikt over een prachtige collectie glas-in-loodramen en is daarom zeker een bezoekje waard! De kathedraal is vrij toegankelijk. Vergeet ook niet even over de Glasgow Necropolis, een groot kerkhof gelegen op een berg achter de kathedraal, te wandelen voor een mooi uitzicht over de stad.

Universiteit van Glasgow

In het kader van een nieuwe taal leren en nieuwe ervaringen opdoen tijdens de taalreis, kan een bezoekje aan de indrukwekkende universiteit van Glasgow zeker niet ontbreken. De universiteit, gelegen op Gilmorehill, werd in 1451 opgericht door koning Jacobus II van Schotland als reactie op de prestigieuze Engelse universiteiten van Oxford en Cambridge. Hiermee is de universiteit tevens de op één na oudste universiteit van Schotland en zelfs de op drie na oudste van het Verenigd Koninkrijk. Bekende alumni zijn bijvoorbeeld de econoom Adam Smith en acteur Gerard Butler. Bij de universiteit kun je kiezen voor een rondleiding door een van de studenten of wandel je zelf door de openbare binnenplaatsen en gangen. De universiteit heeft ook twee eigen musea, namelijk het Hunterian en Zoology Museum.

People’s Palace

Dit museum bevindt zich in een prachtig Victoriaans gebouw met enorme aangelegen plantenkas genaamd de Winter Gardens. Toen het in 1868 werd geopend moest het een cultuurcentrum worden voor de inwoners van de wijk Glasgow Green. Vanaf de jaren 1940 wordt het gebouw volledig gebruikt als museum en krijg je er nu een goed beeld van hoe de mensen in Glasgow leefden in de negentiende en begin twintigste eeuw. Bij de opening werden de prachtige woorden “A palace of pleasure and imagination around which the people may place their affections and which may give them a home on which their memory may rest” uitgesproken. Als dat niet alleen reden genoeg is om er eens heen te gaan!

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Aan de oevers van de rivier de Kelvin ligt het wondermooie museum Kelvingrove. Dit museum ligt naast Kelvingrove Park, waar zeker onderweg even doorheen gewandeld moet worden, en vlakbij Glasgow University. De Kelvingrove Art Gallery and Museum bestaat uit drie verdiepingen met maar liefst 22 galerijen. De tentoonstellingen zijn erg uiteenlopend en verrassend. Zo kun je bijvoorbeeld Europese kunst, keramiek, wapenuitrustingen en exposities over sport bezichtigen. Het orgel dat in het museum staat werd in 1901 speciaal voor de Glasgow International Exhibition gebouwd in het museum en hier wordt nog dagelijks 30 minuten op gespeeld. Ook fijn om te weten: toegang tot het museum is gratis.

Glengoyne Distillery

Als je in Schotland bent, moet je toch even de Schotse whisky hebben geproefd of op zijn minst het proces met eigen ogen hebben gezien in een authentieke Schotse distilleerderij. De Glengoyne Distillery wordt vaak omschreven als de mooiste van Schotland en mag dus zeker niet ontbreken in dit lijstje. De whisky van Glengoyne is met name zo bekend omdat het de traagst gedistilleerde single maltwhisky van Schotland is. De distilleerderij ligt tevens op de zogenaamde Highland Line, precies op de grens van de Schotse Highlands en Lowlands; de distilleerderij zelf ligt in de Highlands, maar de vaten worden opgeslagen in de Lowlands. Glengoyne Distillery staat er daarnaast om bekend dat ze uitgebreide, gepassioneerde rondleidingen geven, maar liefst zes verschillende in totaal. Voor ieder wat wils dus! Eén nadeel: de distilleerderij ligt niet in het centrum van Glasgow, maar op 40 minuten rijden. Het is desondanks absoluut een bezoekje waard voor de echte whiskyliefhebbers.

Wil jij ook eens mee naar Glasgow en daar Engels (verder) leren en de mooie stad ontdekken? Dat kan!  Kijk op deze link voor meer informatie!

https://www.flowlanguages.nl/taalreizen/taal-en-cultuurreis-glasgow/

Ik heb interesse in toekomstige evenementen.

reCAPTCHA is required.