Waarom Duits leren? Spreken zij niet gewoon Engels?

waarom duits leren?

Dat Nederlanders over het algemeen goed zijn in talen is geen vreemd nieuws. De gemiddelde Nederlander kan goed uit de voeten met Engels, Duits en zelfs een beetje met Frans. Toch schakelen Nederlanders in Duitsland vaker over op het Engels, terwijl de Duitse taal voor ons eigenlijk beter te begrijpen is en meer lijkt op het Nederlands.

Andersom gebeurt ook iets opmerkelijks; Duitsers spreken vaak minder goed Engels én geen Nederlands. Hoe kan dat? En waarom is het dus wel degelijk handig om je Duits naar een hoger niveau te tillen? Wij vertellen het je in deze blog!

Duitsers zijn minder goed in Engels dan Nederlanders

Uit de English Proficiency Index (EF EPI) – een lijst waarin landen worden gerangschikt op het Engelse spraakniveau – blijkt dat Nederland op de 3e plek staat en Duitsland op de 14e. Een aardig verschil dus!

We kunnen dus wel concluderen dat Nederlanders beter zijn in Engels dan de gemiddelde Duitser. Dit is trouwens logisch te verklaren: Duitsland is een van de grootste landen in Europa en hun taal wordt ook nog eens in veel omliggende buurlanden gesproken. Niet veel reden voor een Duitser dus om een andere taal te leren spreken. En des te meer reden voor ons Nederlanders om Duits te gaan leren.

De meest gesproken taal in de EU

Zojuist gaven we al aan dat in veel Europese landen Duits wordt gesproken, maar wist je ook dat Duits zelfs de meest gesproken taal van Europa is? Buiten Duitsland wordt er ook in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland en delen van Italië en Luxemburg Duits gesproken. Bovendien is Duits in veel Europese landen een populaire tweede taal. Wanneer je dus op vakantie gaat in Europa of even moet bellen met een Europese handelspartner, dan kan de Duitse taal vaak goed van pas komen.

Duits als handelstaal

Duitsland is vandaag de dag nog steeds een van de meest invloedrijke landen op de internationale markt en maar liefst een kwart van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Geloof het of niet, maar dat is meer dan de export naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten bij elkaar!

Het is echter niet zo dat onze Oosterburen hierdoor helemaal geen Engels spreken; ook zij merken natuurlijk de invloeden van het Engels en passen zich hierop aan. Maar gezien de sterke positie van Duitsland op de internationale markt is het simpelweg minder belangrijk om Engels te kunnen spreken als Duits ook als voertaal kan worden gebruikt.

Daarnaast wordt het Engels door Duitse relaties vaak niet echt geaccepteerd als handelstaal en wordt het meer gewaardeerd als ze worden aangesproken in hun moedertaal. Werk aan de winkel dus voor ons als Nederlandse handelspartner, want het Duits raakt in Nederland ook nog eens langzaam maar zeker in verval.

Populaire vakantiebestemming

Voor korte vakanties staat Duitsland bij Nederlanders nog altijd stipt op nummer één. Stedentripjes zijn geliefd, maar ook voor fiets-, auto- of wandelvakanties in natuurgebieden als de Eifel en het Zwarte Woud gaan we graag naar onze buren.

Ook hiervoor is het dus handig als je een woordje Duits kan spreken, wanneer je bijvoorbeeld een hapje gaat eten in Berlijn of de weg moet vragen tijdens het wandelen.

Makkelijk te begrijpen voor Nederlanders

Voor Nederlanders is Duits een makkelijk te begrijpen taal, waardoor wij Nederlanders deze taal snel op kunnen pikken. Dit komt omdat de Duitse en Nederlandse taal stiekem best wel veel op elkaar lijken. Beide talen zijn namelijk Germaanse talen, waardoor er veel overeenkomsten zijn tussen Duits en Nederlands. Dit maakt het net wat makkelijker voor een Nederlander om de Duitse taal te leren.

De Duitse taal leren?

Je weet nu waarom Duits leren erg handig en leuk kan zijn. De Duitse taal leren brengt al met al genoeg voordelen met zich mee, of je nou als onderneming zaken wilt gaan doen met Duitse zakenpartners of als particulier graag geniet van wat Duitsland allemaal te bieden heeft.

Wil jij graag je Duits naar een hoger niveau tillen en ben je benieuwd wat Flow Languages met taaltrainingen en masterclasses kan betekenen voor jou? Neem dan gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij zijn bereikbaar via info@flowlanguages.nl of +31 416 650 320.